- - - -
Ben jij ook van Indische afkomst en heb je in Harderwijk gewoond Misschien heb je ook bijzondere foto’s, een leuke anekdote of een bijzonder verhaal dat je op deze site wilt plaatsen! Neem dan via de mail even contact met één van ons op en vermeld je naam en telefoonnummer. Voor algemene informatie info@IndischeHarderwijkers.nl | ||
Bestuursleden van de “Stichting Indische Harderwijkers”: | ||
Voorzitter: Roy Abels RoyAbels |
Secretaris/penningmeester:Otto BüttnerOttoButtner
|
Algemeen Bestuurslid: Vacant |
Onze schrijvers van de familieverhalen, PR, fotografen en sponsorcommissie: | ||
Mieke de Zeeuw MiekeDeZeeuw |
Lex Schuijl LexSchuijl |
Wim van Haren |
Organisatie voor de KUMPULANS: | ||
Lex Umlauf von BiberfortLexUmlaufVonBiberfort
|
Claudia TuinenbreijerClaudiaTuinenbreijer
|
Joke BüttnerJokeButtner
|
BHV’ers en controle evenementen: | ||
|
Gerben Hofma GerbenHofma |
Juan P Eleveld |
Beste mensen,
Een aantal van jullie ken ik inmiddels en een enkeling zelfs al wat langer. Via Otto zal mijn naam ongetwijfeld al eens over de (vergader)tafel zijn gegaan. Laat ik me, voor diegenen die mij nog niet kennen maar even op deze wijze voorstellen.
Ik ben Roy Abels, geboren te Jakarta op 19 april 1955. In 1956 met mijn ouders naar Nederland gekomen op de Johan van Oldebarneveld. Twee jaar in Vught gewoond en vervolgens in Amsterdam-West (Geuzenveld) terecht gekomen. Opgegroeid in Amsterdam en in 1981 in de omgeving van Amsterdam (Halfweg) getrouwd met Joke. Joke werkte toen bij de ABN/AMRO en heeft daar Geeske leren kennen.
Na nog net géén jaar in Dronten te hebben gewoond, zijn wij vanaf 1982 woonachtig in Harderwijk. Initieel in Stadsweiden tot 2002 en vanaf 2002 in de wijk Drielanden. Wij hebben drie kinderen, waarvan één (Debbie - 1984) inmiddels al enige jaren het huis uit en samenwonend met Tomas in Harderwijk Drielanden. Ze hebben een zoontje Kyan en dat maakte ons direct ook opa en oma sinds 8 mei 2011. Verder zijn daar Maaike (1986) en Nigel (1988), beiden nog thuiswonend en studerend.
In 1976 in opleiding gegaan tot officier bij de Koninklijke Landmacht (KL) aan de opleiding centrum officieren speciale diensten te Breda. In 1978 beëdigd tot officier KL bij de Artillerie en vervolgens de diverse officiersrangen doorlopen. Diverse functies vervuld waarvan voor mij de meest bijzondere en leukste die van commandant Onderhoudspeloton, Batterijcommandant bij de Artillerie, Plaatsvervangend Afdelingscommandant, Functies in de personeelssector (afd. Functietoewijzing) in Den Haag en tot slot mijn laatste functie van 3 ½ jaar bij een NATO hoofdkwartier in Madrid als Information Manager. Twee uitzendingen meegemaakt : Bosnië – SFOR-3 en Kosovo – KFOR1 met mijn toenmalige afdeling: 11 Afdeling Rijdende Artillerie (Gele Rijders). Per 1 augustus 2011 met de rang van Luitenant-kolonel de dienst verlaten en met zogenaamd FLO (functioneel leeftijd ontslag) gegaan.
In de achterliggende jaren diverse maatschappelijke functies vervuld waaronder jeugdleider voetbal, lid MR basisschool de Driemaster, voorzitter OR basisschool de Driemaster, penningmeester zaalvoetbalvereniging The Family (Stadsweiden), penningmeester Stichting NL Artillery Battalion KFOR1. Momenteel ben ik ook voorzitter van de Wijkvereniging Drielanden (www.wijkverenigingdrielanden.nl)
Even voorstellen …
Ik ben Otto Büttner, geboren in 1951 te Laren. (N.H.) Vanaf mijn 2e levensjaar ben
ik woonachtig in Harderwijk.
In mijn jeugd heb ik gewoond aan de Irenelaan in de wijk
De Tinnegieter.
Ik ben werkzaam geweest bij KPN Nederland (voormalige PTT). Hier heb ik diverse functies bekleed en was werkzaam in Harderwijk, Amersfoort, Utrecht, Den Haag en Zaandam. Ik heb bij KPN Telecom functies mogen uitvoeren in de techniek en verkoop. Voor de afdeling PTT Harderwijk (Technische Dienst) ben ik ook nog jaren sportinstructeur geweest. Ik ben een persoon die altijd bezig wil zijn en na mijn VUT wilde ik nog iets voor mijzelf ondernemen. Mijn hobby is nu mijn werk geworden. Ik ben in 2007 mijn eigen bedrijf begonnen, te weten OGB Design, als webdesigner. Ik ontwerp en beheer websites voor het Internet.
Ik was ook veel te vinden in sportschool Iedema. Heb daar diverse budosporten beoefend zoals het Judo. Daar heb ik diverse trainingen gegeven. Voor de sportschool heb ik veel sportevenementen georganiseerd. Judo was een passie voor mij. Ik ben ook jaren nationaal scheidsrechter geweest. Tijdens een Europees Kampioenschap te Papendal in 1983 heb ik mijn huidige vrouw Joke leren kennen. Ook ben ik actief geweest in het verenigingsleven. Zo heb ik diverse bestuursfuncties bekleed bij sportverenigingen en computerclubs.
Het bekleden van een functie in het team van de “Stichting Indische Harderwijkers” is eigenlijk een gevolg nadat Geeske Hollander, mijn compagnon Theo Bakker en ik, het boek “Hoe de Indische Nederlanders naar Harderwijk kwamen” hadden gepresenteerd. Na deze presentatie werden wij regelmatig benaderd met het verzoek om meer voor de Indische Harderwijkers te betekenen. Nu het team “Indische Harderwijkers” grotendeels compleet is, zijn wij van start gegaan met het organiseren van Kumpulans en Pasar Malams in Harderwijk.
Mag ik mij even voorstellen…
Ik ben Lex Schuijl, gehuwd en woonachtig in de wijk Drielanden. In 1948 ben ik in Den Pasar op het mooie eiland Bali geboren als kind van een Nederlandse vader en een Thaise moeder.
Mijn vader was als militair naar Nederlands-Indië gereisd en in de oorlog als krijgsgevangene in een van de Jappenkampen terecht gekomen. Daar werd hij zo goed en kwaad als dat ging verzorgd door een jonge Thaise verpleegster die later zijn echtgenote is geworden. Na de oorlog hebben mijn ouders enige jaren in Indonesië gewoond.
In 1951 vertrokken we, samen met een schip vol andere vluchtelingen, met de Johan van Oldenbarnevelt naar Nederland. Na het definitieve vertrek naar Nederland, kregen we in Elst (Betuwe) een noodwoning. Hier kregen we het lastig omdat mijn vader met een ‘gekleurde vrouw’ thuis was gekomen. Samen met mijn zusje heb ik het op school ook niet gemakkelijk gehad. We hoorden in feite nergens bij, niet bij de Hollanders, maar ook niet bij de Molukkers die bij ons in de klas zaten en die ons om welke reden dan ook, altijd moesten hebben.
Het spreekwoord ‘De appel valt niet ver van de boom’ is ook op mij van toepassing want net als mijn vader ben ik in dienst gegaan. In 1966 heb ik me als beroepsmilitair bij de Koninklijke Landmacht gemeld. Ik ben twee maal uitgezonden geweest, namelijk naar het voormalig Joegoslavië (Bosnië) in 1995 en in juni 2002 naar Macedonië. In 2003 heb ik de dienst verlaten, en inmiddels met mijn echtgenote naar Harderwijk verhuisd. Vervolgens ben ik als freelance journalist bij de Harderwijker Courant aan de slag gegaan. Terugkijkend heb ik me lang afgevraagd waar ik thuis hoorde, was ik nu Indisch, Balinees, Thai of Nederlander? Samen met mijn vrouw ben ik verschillende keren naar Indonesië en Thailand gereisd om te kijken waar ik me nu echt thuis voelde.
Uiteindelijk vond ik het antwoord: “Ik ben gewoon Nederlander, Harderwijker zelfs, maar dan met een kleurtje”.
Mag ik mij even voorstellen…
Ik ben Wim van Haren, geboren in Ruurlo op 6 juni 1946, daar heb ik tot mijn twintigste gewoond. Na de lagere school de HBS gevolg in Groenlo. Vanaf mijn twintigste heb ik 8 jaar in militaire dienst gezeten.
Na mijn militaire opleiding heb ik 3 jaar in Duitsland (Seedorf) gezeten, vervolgens
werd ik toen overgeplaats naar Bussum en daarna naar Ermelo, daar woon ik sinds 1973.
Ik heb 2 zonen, 1 kleinzoon en 1 kleindochter.
Sinds 2011 geniet ik van mijn pensioen.
Mijn hobby’s zijn naast het fotograferen, veelal samen met Otto, kaarten, biljarten (maak ook de website van de biljartclub) en vissen.
Mag ik mij even voorstellen…
Ik ben Joke Büttner, gehuwd met jawel Otto Büttner. Ik ben geboren in 1962 in het
vissersdorpje Scheveningen. Opgegroeid als een echte Hollandse vissersdochter ben
ik in 1984, nadat ik Otto had leren kennen op Papendal bij een sportgala (11-11-83),
vertrokken naar het andere vissersplaatsje Harderwijk. We zijn nog ouderwets verloofd
bovenop de Eifeltoren in Parijs en getrouwd op 11-11-88 ……….
Ik heb in Harderwijk
mijn draai gevonden. Sinds 1985 ben ik werkzaam voor de Gemeente Harderwijk. Hier
heb ik diverse functies bekleed. Momenteel ben ik werkzaam als Beleidsadviseur Subsidies,
een functie die helemaal bij mij past.
Nu ben ik gevraagd om de Kumpulans mede te helpen organiseren. We hebben een goed
team en ik heb er echt zin in.
Mag ik mij even voorstellen,
Mijn naam is Juan Pablo Eleveld, geboren op 17 februari 1985. Maar iedereen kent mij als JP.
Ik ben geboren in Colombia en toen ik 6 jaar oud was werd ik geadopteerd door de familie Eleveld. Ik heb gewoond in Elburg, Ermelo, Epe en nu al weer een tijd in Harderwijk.
Mijn hobby’s zijn het helpen van mensen en ook de schoonmaak zie ik als een hobby van mij …
Ik heb scherpe ogen. Als ik iets zie wat opgeruimd of schoongemaakt moet worden dan doe ik dit direct. Ben ook een technische man. Noem mij maar een Pietje Precies.
Verder doe ik aan sport. Ik zwem, maar mijn passie ligt vooraf bij het Body Building.
In 2017 ben ik op het NK Body Building (categorie –70 kg) eerste van Nederland geworden.
Mijn vorige werkgever was het sportcomplex “De Sypel”. Daar ben ik in contact gekomen met de Pasar Malam en daarna ook de Kumpulans in Harderwijk. Vind het heel leuk om als vrijwilliger aanwezig te zijn op een van bovengenoemde evenementen. Ik hoop u daar graag te begroeten.
Mag ik mij even voorstellen:
Mijn naam is Lex Umlauf von Biberfort. Geboren in Medan op 6 oktober 1948 (Sumatra-Indonesië). In 1956 ben ik naar Holland gekomen (als repatriant) en vervolgens via legerkamp Budel (Garderen), in Harderwijk terechtgekomen.
Heb veel in de muziek gedaan. Ben begonnen als sologitarist bij de eerste Harderwijker Indo-rock band “The Blue Minstrels”, vervolgens nog in diverse andere bands gezeten, waaronder de alom bekende soulformatie: “Spooky’s New Swinging Soulmachine” en ik heb nog 1 jaar bij de “Indische Harderwijkers” gespeeld met “The Soulselexion”, die ik helaas om persoonlijke en gezondheidsredenen heb moeten verlaten.
Na mijn Middelbare schooltijd heb ik als beroepsmilitair bij de Verbindingsdienst van de Koninklijke Marine gewerkt, daarna als Correspondent Alimentatiezaken Kinderbescherming Amsterdam en tenslotte als Administratief Medewerker bij afdeling Juridische Zaken, Onderafdeling Documentatie en Archief, Gemeentewaterleidingen Amsterdam.
Thans ben ik met pensioen en heb nu tijd om er iets bij te doen; in dit geval is het met selecteren, contracteren en coördineren van bands voor de Kumpulans en/of Pasar Malam(s) van “De Indische Harderwijkers”. Ik zal mijn uiterste best doen, om genoemde activiteiten, naamsbekendheid te geven in heel Nederland, zodat men uit alle regio’s naar ons toe komt om deze festiviteiten te bezoeken. Wij moeten proberen deze zo lang mogelijk te laten blijven bestaan zodat men de “roots” en “cultuur” van “Indo-zijn”, maar vooral de gezelligheid bij de “Indische Harderwijkers” niet zal vergeten.
Ik zal mij even netjes voorstellen;
Mijn naam is Claudia Tuinenbreijer - Luhulima. De naam Luhulima komt van de Molukken. Ik ben getrouwd. Geboren en getogen in Krommenie. Mijn passie is dansen ik heb dan ook een aantal jaren met Rene aan wedstrijden meegedaan, discipline Latin American. Helaas door een rugblessure van mij moesten wij stoppen. Mijn hobby’s zijn dieren, lezen, terrasje pakken, winkelen en films kijken. Mijn favoriete vakantieland is Italië dan vooral de streek Toscane en Umbrië.
Via Geeske ben ik bij de Indische Harderwijkers terecht gekomen.
Ik hoop u te zien op een van onze Kumpulans of Pasar Malam.
Mag ik mij even voorstellen,
Mijn naam is Gerben Hofma. Ik ben geboren op 10 mei 1941 in Haulerwijk en op 28 juni 1954 ben ik in de Willem de Zwijgerlaan 27, naast de familie Jacobs op nummer 25. De familie Houben woonden op nummer 25. Achter onze huizen was alleen maar een groot grasveld en daar konden wij mooi spelen. Ik heb ongeveer maar 6 weken op de Dr J.Th. de Visscherschool gezeten en ben toen naar de LTS gegaan. Daarna was mijn eerste werkgever Samofa. Later ook gewerkt bij autogarage Kluck en metaalgieterij van de Velde.Heb tevens gevaren op de rijnvaart en 2 seizoenen bij de rondvaart in Harderwijk.
Op 8 oktober 1963 ben ik getrouwd en onze getuige was toen Henny Verhoeve (Jacobs). Wij zijn toen ook in de Donkerstraat gaan wonen. Vanaf 01-02-1967 heb ik bij de gemeentegarage gewerkt en de Vrijwillige Brandweer.
Vanaf 01-11-1979 ben ik beroeps geworden en heb mij via diverse opleidingen opgewerkt tot officier en plv. Commandant. Ik was verantwoordelijk voor de volgende taken; technische dienst onderhoud en aankoop voertuigen en materieel, administratie, financiën, duiken, organisatie, oefeningen, officier van dienst en plv. commandant.
Vanaf 21-05-2001 tot op heden ben ik Voorzitter / penningmeester van de stichting Huurdersraad Woonwijs voor huurdersorganisatie UWOON.
Overlijdensberichten |
Wat is Indisch? |
Cursus Indonesisch |
Luisterboeken |
De Indische Harderwijkers | Facebook |
Pasar Malam Harderwijk 2016 | Facebook |
Wijk De Tinnegieter | Facebook |
Herinneringen aan Harderwijk | Blog van Peter Offerman |