Indische
Harderwijkers

▲▲▲▲

OGB Design
Welkom Laatste Nieuws KUMPULAN Foto en Film Muziek Familie Albums Onze Veteranen Toen en Nu ... Historie Indische Cultuur Boeken Sociale Media Links Onze Nieuwsbrief Pasar Malam 2019 Contact
Onze Nieuwsbrief

FIN gaat collectief geheugen versterken


FIN gaat collectief geheugen versterken

Federatie Indische Nederlanders (FIN) start met een campagne om het collectief geheugen rondom voormalig Nederlands-Indië te versterken. De campagne omvat onder andere oral history, het in beeld en geluid vastleggen van getuigenissen. Volgens woordvoerder Paul Seitzinger is een dergelijke campagne meer dan ooit noodzakelijk.


De laatste jaren is er toenemende aandacht voor de geschiedenis van Indisch Nederland. Volgens Seitzinger positief, maar hij wijst ook op de keerzijde van deze ontwikkelingen. Vooral de wijze waarop de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië en Indische Nederlanders wordt verteld is belabberd. “Binnen het onderwijs is er te weinig tijd voor Indië. De tijd die er wel aan wordt besteed is kwalitatief onder de maat. Tezamen met het langzaam verdwijnen van de eerste generatie, degene die Nederlands-Indië uit eerste hand kennen, staat daarmee de authentieke Nederlands-Indische identiteit en geschiedenis onder druk” aldus Seitzinger.


Volgens Seitzinger illustreren deze ontwikkelingen waarom een campagne, om het collectief geheugen rondom voormalig Nederlands-Indië te versterken, meer dan ooit noodzakelijk is. “Het is in dit tijdsgewricht zaak dat het Nederlands-Indisch historischcultureel erfgoed actief wordt beschermd tegen sluipende geschiedvervalsing. Een gedegen en feitelijke geschiedvertelling is daarbij cruciaal. De eerste generatie vervult daarin een sleutelrol” aldus Seitzinger. De campagne omvat onder andere oral history, het in beeld en geluid vastleggen van getuigenissen van in de eerste plaats eerste generatie Indische Nederlanders. Alle getuigenissen zullen uiteindelijk worden verwerkt in een documentaire. De opnames starten in maart 2019. (0119)

Laatste aanvullingen:


Laatste Nieuws

Kumpulan

Laatste Nieuws

Column

Boeken


   LET OP - De Kumpulans zijn in       het Partycentrum SLENKENHORST