Indische
Harderwijkers

▲▲▲▲

OGB Design
Welkom Laatste Nieuws KUMPULAN Foto en Film Muziek Familie Albums Onze Veteranen Toen en Nu ... Historie Indische Cultuur Boeken Sociale Media Links Pasar Malam 2023
Onze Nieuwsbrief

JUFFROUW VAN VLIET - RUST, REINHEID EN REGELMAAT.........


OGB DesignJuffrouw van Vliet komt nog uit de tijd van rust, reinheid en regelmaat. Althans, dat was nog de heersende orde toen ze in 1953 haar intrede deed in het kleuteronderwijs in Harderwijk. Ze kwam hier vanuit Amersfoort naartoe omdat haar vader in huize Bethel woonde en kon als kleuteronderwijzeres terecht op de kleuterschool in de Hoogstraat. 's Avonds ging ze op de fiets naar Amersfoort om door te leren voor haar hoofdakte. 'Dat deed je gewoon' is haar nuchtere commentaar.


De tijd van de A-kant en de B-kant, kinderen van bemiddelde-, en onbemiddelde komaf was net zo'n beetje afgeschaft, maar op ander gebied heersten er nog ouderwetse normen. 42 kinderen in de klas bijvoorbeeld, en die deden ook gewoon wat je van ze wilde, vertelt juffrouw van Vliet in haar woning aan de Thorbeckelaan. Harderwijkers die niet bij haar in de klas hebben gezeten kennen haar misschien als mevrouw Oldewarris, de ijzerhandel en zaak in huishoudelijke artikelen die ze met haar man in de Donkerstraat voerde, want ook daar was ze actief. Tot 1982 hebben ze de winkel aangehouden, maar daarna ging het niet meer. Juffrouw van Vliet werkte echter tot het jaar 2000 door en stond tot haar 65ste voor de klas. Na de Hoogstraat was dat de Pontanusschool in het gebouw waar ze nu de huisartsenpraktijk houden.


Toen ze in de jaren vijftig voor de klas stond was dat ook de periode waarin honderden Indische Nederlanders naar Harderwijk kwamen, wiens kinderen uiteraard naar de kleuterschool gingen.


We vonden die donkere kindertjes zo leuk, zegt ze en daarmee doelt ze op haarzelf en haar collega's. Een het ging ook eigenlijk vanzelf. Ik ging elk jaar bij alle ouders op huisbezoek en herinner me dat we bij de Indische ouders vaak werden uitgenodigd om mee te eten. 'Ach, blijf toch eten', zeiden ze, maar bij de andere ouders gebeurde dat nooit. De kinderen gaven geen specifieke problemen en vroegen ook geen bijzondere aandacht.

Je deed het gewoon. Wel waren de ouders van de Indische kinderen wat strenger, maar dat kwam ook omdat veel vaders in het leger werkzaam waren. Die waren eraan gewend om te commanderen en deden dat thuis misschien ook wel. Maar ook in Nederlandse gezinnen van militairen kwam dat wel voor.


Bij sommige ouders (bij de fam. Büttner) werd ik wel eens uitgenodigd om televisie te komen kijken, ze waren de eerste in de buurt met een televisietoestel en de hele buurt zat op woensdagmiddag klaar voor de televisie. Dat was nog heel bijzonder in die dagen....


Juffrouw van Vliet heeft haar gedisciplineerde levenswijze tot op heden voortgezet. Ze gaat nog steeds elke morgen om 7.00 uur zwemmen, om fit en in conditie te blijven........

Klik op een foto voor een uitvergroting